Hackers vangen met honing

Het probleem bij bedrijven is dat zij simpel weg niet weten of zij gehackt zijn. Jij kunt dit wél weten en wel op een heel eenvoudige manier.

Met een ‘Honeypot’ beschik jij over een vangnet in jouw netwerk dat alarmeert bij de eerste fase van een hack; de verkenningsfase. Honeypot gebruikers zijn in staat een hack live te stoppen terwijl het gebeurt.

Een echt of nep apparaat?

Het grote voordeel is dat jij beschikt over apparaten in het netwerk, dat geen echte apparaten zijn. Bijvoorbeeld een access point of Windows server waarop een hacker kan inloggen en informatie kan vinden. Het voordeel is dat dit geen echte access point of server is waarmee iemand impact kan maken op jouw bedrijfsprocessen. Maar, een ‘apparaat’ dat alles over deze hacker vastlegt en meldt aan de beheerder. 

Hoe het werkt

Het primaire doel is een stil alarm afgeven zodra er een hacker binnen zit. Hierna start het spel om de indringer zo lang mogelijk af te leiden, informatie te verzamelen en te voorkomen dat hij/zij dieper in jouw netwerk komt.

Jij als held

In de tussentijd ben jij als netwerk- of systeembeheerder in staat, met de informatie en het advies van de Honeypot, een hack live te stoppen. Met als resultaat dat jij jouw bedrijf weerhoudt van een cyberincident. Ieder jaar gebeurt dit bij een X aantal van onze klanten met groot succes. Dit aantal loopt met de forse stijging van incidenten alleen maar op. Om erachter te komen waarom dit zo succesvol is, heb ik met ethische hackers gesproken. Om hen te citeren:

“Het is niet te doen om ongezien voorbij een Honeypot te komen. Om erachter te komen of iets een echt of nep apparaat is, moeten wij het eerst bekijken en onderzoeken. Dan is het al te laat. Omdat er weinig bedrijven zijn waar zo’n detectiemiddel zich bevindt, nemen wij vaak de gok dat deze er niet is. Mijn inziens dus een onwijs effectief middel waar ieder bedrijf zo snel mogelijk gebruik van moet maken.”

– Ethisch hacker –

Mocht je verder willen lezen over hoe jouw reactietijd gereduceerd kan worden met een hacker-detectiemiddel: lees hier verder.

Tip: het is mogelijk om een Honeypot te proberen. Dit kan volledig kosteloos en zonder automatische overgang naar een betaalde licentie. Meer informatie vind je op: www.securityhive.nl. Vang hackers met honing!