Waarom Honeypot Software zoveel waarde toevoegd voor uw organisatie!

Een kernbeveiligingsprincipe is om altijd een een audit trail te hebben. Waarom? Als u ooit geconfronteerd wordt met een cyberaanval, weet u in ieder geval wat er is gebeurd, waar en wanneer dit heeft plaatsgevonden. 

Om u te helpen is er een scala aan hulpmiddelen beschikbaar bij het controleren van apparaten, systemen, applicaties en logboeken. Denk hierbij aan IDS/IPS-systemen of volledige SIEM-oplossingen. Aangezien deze hulpprogramma’s netwerken op 24/7-basis controleren, genereren ze dagelijks duizenden logboekitems en worden beheerders met informatie overspoeld. Naast de vele gegevens zijn er grote hoeveelheden waarschuwingen en meldingen, wat resulteert in overvolle inboxes met SIEM- en inbraakdetectiemeldingen.

Is het mogelijk dat we tegenwoordig door de bomen het bos niet meer zien?

Natuurlijk deden deze tools wat hen werd verteld; controleer dit, vindt dat en activeer een waarschuwing… Maar, met een stortvloed aan waarschuwingen is het moeilijk om aan te geven en te identificeren wat belangrijk is om te onderzoeken.

Als alles belangrijk is om te onderzoeken, dan is niets belangrijk.

Dit is de reden waarom Honeypot software een geliefd beveiligingshulpprogramma en controlemechanisme is geworden!

WAT IS EEN HONEYPOT?

Een Honeypot kan het best worden omschreven als lokaas om hackers te betrappen. In een Honeypot worden geëmuleerde netwerkprotocollen, kwetsbaarheden en nepgegevens opzettelijk zeer verleidelijk en toegankelijk gemaakt. Het doel is om een ​​hacker te misleiden en aan te trekken tot de geëmuleerde disinformatie. De Honeypot wordt op zijn beurt weer bewaakt door uw IT-team of monitoringssysteem. Iedereen die betrapt wordt op ongeauthoriseerde toegang tot de Honeypot, wordt gezien als indringer.

VOORDELEN VAN EEN HONEYPOT:

1. Waarschuwingen die het daadwerkelijk waard zijn om te onderzoeken

Zoals eerder vermeld, wordt uw IT-team vaak gebombardeerd met duizenden waarschuwingen per dag, met weinig of geen onderscheid tussen hoge risico’s, lage risico’s en andere bedreigingen. Dit terwijl Honeypot Software enkel evenementen registreert die daadwerklijk van belang zijn. Hierdoor wordt het voor uw IT-team eenvoudiger om sneller te analyseren, handelen en vervolgens de indringer te stoppen voordat verdere schade wordt aangericht.

2. Alternatief om ransomware te detecteren

Als u geen geautomatiseerd bestandscontrolesysteem hebt, kunt u in plaats daarvan een Honeypot instellen met nepbestanden en mappen. U wordt automatisch op de hoogte gebracht als er verdachte activiteit aanwezig is in uw bestandsbronnen. Aangezien er in theorie geen legitieme gebruikersactiviteit geassocieerd zou moeten zijn met een bestand op een Honeypot, kan elke activiteit gezien worden als een indringer. Een waarschuwing van de Honeypot Software moet dan ook gezien worden als kritisch.

3. Potentiële gevaren van insiders detecteren

Er wordt vaak vanuit gegaan dat elke interactie met een Honeypot wordt beschouwd als bewijs dat een hacker actief is in uw netwerk. Er is tenslotte geen reden voor iemand om daar te zijn. Een Honeypot detecteert ook wanneer een medewerker iets te nieuwsgierig het bedrijfsnetwerk afzoekt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, uw medewerkers dienen enkel gebruik te maken van de netwerkbronnen die ze daadwerkelijk nodig hebben.

Vertrouw uw medewerkers hierin, maar verifieer dit wel.

IS ENKEL EEN HONEYPOT VOLDOENDE?

Nee, zeker niet. Let goed op hoe u uw Honeypot software implementeert en van welke overige beveiligingsoplossingen u gebruik wilt maken. Honeypots voegen hun waarde toe door met bestaande beveiligingsoplossingen samen te werken. Leer hier meer over de Honeypot oplossing die SecurityHive u aan biedt!