Hoe kan u beter beveiligd gebruik maken van het internet?

Veilig gebruik maken van het internet wordt steeds belangrijker, zowel privé als zakelijk. De harde waarheid is echter dat het bijna onmogelijk is om volledig veilig gebruik te maken van het internet.

Niet enkel uw internetprovider weet tegenwoordig welke websites u bezoekt, ook de overheid en zelfs andere overheden. Vergeet ook niet de socialmedia kanalen, advertentie netwerken of apps die uw gedrag in de gaten houden. Aan de hand van al deze data kunnen zij gemakkelijk informatie over u of uw organisatie achterhalen. Waarom zouden ze al die data nodig hebben? Deze data is immers enkel voor u of uw organisatie relevant.

Iedere keer dat u een website bezoekt, laat u een spoor van data achter, vaak zonder dat u hier zelf erg in heeft. We kunnen dit helaas niet helemaal voorkomen, maar u kan er wel voor zorgen dat het spoor zo klein mogelijk is. In deze blog post geven we een aantal praktische tips om uw dataspoor te verkleinen en dus veiliger gebruik kan maken van het internet.

MAAK GEBRUIK VAN EEN VPN VERBINDING.

Een VPN verbinding kan u helpen uw identiteit te verbergen, maar het maakt u niet volledig anoniem. Dit is echter wel een belangrijke stap in het proces om uw dataspoor te verkleinen. Door gebruik te maken van een VPN dienst zorgt u ervoor dat uw internetgedrag niet meer gelezen kan worden door uw internetprovider. U graaft als het ware een afgeschermde tunnel, uw internetprovider ziet enkel uw tunnel, maar niet welke data er allemaal door deze tunnel wordt verstuurd!

Hou er wel rekening mee dat gratis aanbieders van VPN diensten uw data weer doorverkopen. Maak dus altijd gebruik van een betaalde VPN dienst en controleer altijd even wat de VPN dienst met uw data doet.

STEL BEVEILIGDE DNS SERVERS IN OP UW NETWERKAPPARATUUR.

Wat betekent het eigenlijk dat “uw internetprovider weet welke sites u bezoekt”?

Achter de schermen zorgt DNS ervoor dat webadressen omgezet worden in computer-leesbare IP adressen. De meeste apparaten gebruiken automatisch de DNS die is ingesteld door het netwerk waarmee u bent verbonden. Dit is dus 9 van de 10 keer uw internetprovider. Dat betekent dat uw internetprovider weet welke websites u bezoekt.

SecurityHive raad u aan om een beveiligde DNS provider te gebruiken, dit is geheel gratis. Wij zijn het meeste fan van de versleutelde DNS van Cloudflare (1.1.1.1). Cloudflare gebruikt uw data niet om advertenties te laten zien en bewaard uw IP adres niet langer dan 24 uur. Als u niet weet hoe u zelf de DNS aanpast op uw netwerkapparatuur, dan kan u vragen om dit te laten doen door uw automatiseerder. Het betreft een kleine wijziging, die u veel profijt oplevert! Om hier gebruik van te maken kan u in de app store de app “1.1.1.1: Faster Internet” downloaden.

LET GOED OP HET GEBRUIK VAN HTTPS.

HTTPS zorgt voor een beveiligde verbinding tussen uw apparaten en de websites die u bezoekt. De meeste websites zijn tegenwoordig gelukkig voorzien van HTTPS. HTTPS maakt het bijna onmogelijk voor kwaadwillende om uw internet te bespioneren en de datastroom te onderscheppen. Let goed op de adresbalk van uw browser! Als u een groene tekst ziet staan of een gesloten slot weet u zeker dat de verbinding beveiligd is tussen uw apparaat en de websites waarmee u communiceert.

WIST U DAT?

Wist u dat kwaadwillende ook op uw bedrijfsnetwerk aanwezig kunnen zijn momenteel? Heeft u voldoende beveilingsmaatregelen getroffen om dit te voorkomen? SecurityHive biedt een passieve beveiligingsoplossing aan waarmee u meer grip heeft op uw interne bedrijfsnetwerk. Lees hier meer!