Nederlanders gebruiken geen wachtwoordmanager

Afgelopen week was het nog uitgebreid in het nieuws… Ruim 1,2 miljoen slachtoffers van digitale criminaliteit. Een schokkend getal.

Wat ons daarbij niet verbaast is dat uit onderzoek van het CBS, gehouden onder 38.000 Nederlanders boven de twaalf, is gebleken dat de meeste Nederlanders geen gebruik maken van een wachtwoordmanager. 

De deelnemers van het onderzoek is uitgebreid gevraagd over wat men doet om hun persoonlijke informatie op het internet te beschermen. Een van deze vragen ging ook in op de vraag of de deelnemer gebruik maakt van een wachtwoordmanager. 67% van de deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze hier geen gebruik van maken. 9% van de deelnemers van dit onderzoek gaven aan dat ze hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere online accounts. Hiernaast gaf 47% aan dat ze nooit hun wachtwoord wijzigen. Wat misschien nog wel het meest schokkende is, is dat 10% van de deelnemers hun apparaat helemaal niet heeft beveiligd met een wachtwoord. Dit terwijl het aantal online accounts van mensen de laatste jaren sterk is toegenomen.

Het is van groot belang dat deze online accounts en apparaten goed worden beveiligd met een sterk wachtwoord en dat deze uniek zijn voor ieder account. De eenvoudigste manier om dit allemaal te onthouden, is door het gebruik van een wachtwoordmanager. 

SecurityHive raadt u dan ook ten zeerste aan gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Dit zorgt ervoor dat u voor iedere dienst en/of apparaat een sterk wachtwoord in kunt stellen, zonder dat u deze allemaal hoeft te onthouden. Sommige wachtwoordmanagers geven zelfs aan wanneer het tijd is om uw wachtwoord voor een bepaalde dienst weer eens te wijzigen. Door het gebruik van een wachtwoordmanager bent u dus een stuk veiliger bezig online.

Een wachtwoordmanager is daarnaast niet alleen handig in prive omstandigheden maar tevens ook voor uw zakelijke accounts. Wachtwoordmanagers kunnen tegenwoordig steeds meer en kunnen ook in teamverband worden gebruikt. Zo is het dus ook mogelijk om wachtwoordkluizen aan te maken en deze te delen met de juiste personen binnen uw organisatie. 

Hebben wij uw interesse gewekt? Google dan snel even naar wachtwoordmanagers en kies de software die het beste bij u of uw organisatie past.

WIST U DAT?

Het met de SecurityHive honeypot mogelijk is om gelekte wachtwoorden uit uw organisatie te detecteren? Meer lezen hierover? Lees dan verder op de volgende pagina!