Samsung Smart TV? Controleer deze op malware!

Afgelopen week heeft het klantenservice account van Samsung een waarschuwings-Tweet geplaatst op Twitter. In deze Tweet was te lezen dat om aanvallen van kwaadwillende op uw Smart TV te voorkomen, u deze om de paar weken op virussen moet scannen. De Tweet bevatte zelfs een instructievideo om u hierbij te helpen. De tweet was echter van korte duur en is inmiddels van de pagina verwijderd. Toch willen wij hier even bij stilstaan.

In een tijd waarin de meeste mensen het nog nalaten hun laptops en mobiele telefoons te scannen, lijkt het vragen aan klanten om elke paar weken hun tv te scannen wat vreemd. Het is lastig om te denken dat onze Smart TV zo kwetsbaar zijn dat ze zulke frequente scans nodig hebben en dat Samsung die verantwoordelijkheid op gebruikers legt in plaats van automatische scans uit te voeren.

Toch is het zo dat de apparaten vaak verbonden zijn met het internet. Dit maakt uw smart-tv net zo kwetsbaar is als ieder ander apparaat dat kan communiceren met het internet. Natuurlijk zijn wij van mening dat Samsung haar beveiliging voor uw smart-tv op orde dient te hebben, echter leven we in een digitaal landschap waarin het enkel vertrouwen op de leverancier van uw product niet afdoende is. Wij raden het daarom ook zeker aan om uw smart-tv en andere apparaten die verbonden zijn met het internet regelmatig te controleren op malware.

WIST U DAT?

Virusscanners niet altijd effectief zijn in het vinden van potentiële malafide software op uw apparaten? SecurityHive heeft een oplossing beschikbaar gesteld die uw netwerk passief in de gaten houdt. De Honeypot. U kan dit zien als een lokdoos voor malafide netwerkverkeer. Wanneer iets of iemand verbinding maakt met de Honeypot, kan dit worden geclassificeerd als een bedreiging. U wordt direct op de hoogte gesteld van deze bedreiging, waarna u adequaat actie kan ondernemen om de bedreiging te verhelpen. Hierdoor hoeft u niet meer enkel te vertrouwen op bijvoorbeeld uw firewall of virusscanners. Lees hier meer!