Veilige email met ondersteuning DNSSEC en DANE in Microsoft Office 365

Goed nieuws! De kans is groot dat je veiliger gaat emailen en ontvangen. Veel bedrijven maken gebruik van Office 365 (binnenkort Microsoft 365). Het is een eenvoudige en krachtige oplossing voor bedrijven en organisaties. Microsoft heeft aangekondigd om nu ook DANE en DNSSEC te gaan ondersteunen. Wat is DANE en DNSSEC nu eigenlijk?

DANE heeft twee grote voordelen die ook verplicht zijn voor overheidsorganisaties. Het protocol dwingt een beveiligde verbinding (STARTTLS) af tussen mailservers en geeft zekerheid over de identiteit van de ontvangende mailserver. Dat betekent dat als je een email verstuurt dit ten eerste over een beveiligde verbinding gaat (vanaf de mailserver naar de ontvanger). Ten tweede zorgt DANE dat de mailserver van de ontvangende partij ook echt de juiste mailserver is. Zo kunnen hackers niet tussen de server van de afzender en ontvanger zitten en emails onderscheppen.

DNSSEC is een belangrijk onderdeel in dit proces. Het zorgt ervoor dat de DNS-informatie betrouwbaar is. Weet je niet (helemaal) hoe DNS werkt? Klik hier voor meer informatie. DNSSEC voegt een controleerbare handtekening toe aan de DNS-informatie. Zo kan een aanvaller het verkeer niet omleiden door in jouw netwerk valse DNS-informatie te tonen.
Een eenvoudige uitleg over DNSSEC vindt je op de website van SIDN.

Benieuwd hoe de beveiliging van de emailserver in jouw organisatie geregeld is? Neem contact op met ons!

Bart Knubben (Adviseur internet- en beveiligingsstandaarden) van Forum Standaardisatie heeft een standaard opgesteld welk in te zien is op deze site.