Welke cyberbeveiligingstrends moeten organisaties in 2019 aannemen?

Cybercriminaliteit groeit in een rap tempo. Organisaties moeten in 2019 extra aandacht besteden aan cyberbeveiligingstrends zoals verhoogde cloudbeveiliging, kwetsbare Internet of Things-netwerken en phishingpraktijken.

Een recent rapport over cybercriminaliteit schatte dat hackers in 2018 maar liefst €45 miljard met hun illegale activiteiten hadden kunnen verdienen. Het verbluffende aantal is weer een nieuwe wake-up call voor organisaties wereldwijd om hun cyberbeveiligingsmaatregelen serieus te nemen met de focus op de drie belangrijkste trends van 2019.

Dit zijn de cyberbeveiligingstrends die dit jaar voor elke organisatie onmisbaar zijn.

MEER AANVALLEN OP CLOUD GEBASEERDE SYSTEMEN

De opkomst van cloud computing als een go-to-netwerkinfrastructuuroplossing bij een toenemend aantal bedrijven is nauwelijks nieuws, maar organisaties die de cloud gebruiken, besteden nog steeds onvoldoende aandacht aan de veiligheid van hun gegevens.

KWETSBAARHEID VAN IOT-NETWERKEN

Een andere IT-industrie die gestaag groeit, is het Internet of Things (IoT), dat naar verwachting tegen 2021 zal verdubbelen en 520 miljard IoT-apparaten zal bereiken. Natuurlijk leidt de groei van deze omvang tot een groeiend aantal incidenten als gevolg van een toenemend aantal slecht beveiligde IoT-apparaten. Blijkbaar zijn niet alleen de apparaten zelf het slachtoffer van kwaadwillende activiteiten, de netwerken waarmee apparaten worden verbonden lopen ook steeds meer gevaar.

GEVAREN VAN PHISHING

Algemeen genomen blijven phishing-aanvallen één van de meest voorkomende bedreigingen voor de gegevensveiligheid in 2019. Zoals in het rapport van Verizon over schattingen van datalekken te lezen valt, hield 32% van alle datalekken in 2018 verband phishing. Wat vooral uitdagend is aan phishing, is dat het niet alleen om cybersecurityoplossingen aan de systeemkant gaat. Een groot deel van het succes van phishing is te wijten aan menselijke fouten.

Omdat cybercriminaliteit zo’n lucratieve niche is voor criminelen wereldwijd, zijn deze trends slechts enkele van de vele die ondernemingen in gevaar kunnen brengen. Ongeacht hoe de cyberdreigingen in de toekomst zullen evolueren, moeten bedrijven in extra middelen investeren om hun gegevens te beschermen.

WIST U DAT?

SecurityHive een Honeypot oplossing beschikbaar heeft die u direct op de hoogte kan brengen als er een hacker of kwaadwillend netwerkverkeer uw netwerken bereikt? Met onze Honeypots kunt u valideren of uw huidige beveiligingsmaatregelen afdoende hun functie vervullen of dat er toch nog waten gaten te vullen zijn. Meer weten? Lees hier dan verder over onze Honeypot oplossing of neem direct contact met ons op.